2011. október 26., szerda

Tízezer... évvel időszámításunk után (10ky AC) - A Földönkívüli


A földönkívüli



A férfi megállás nélkül futott hazáig, ahol senkit sem talált. Feleségét akkorra már elvitték a szülőosztályra. A startot a népes stadionban vette. Amint eldördült a startpisztoly, futni kezdett, de csak lassú, kiegyensúlyozott tempóval. A táv hosszú volt, három kilométer, ezért tudta, hogy be kell osztania az energiáját és a levegőjét, ha nem akarja élete derekán valami szilikon vacakra cserélni tüdejét, ami mellesleg károsítja majd a többi belső szerveit is. A szintetikus levegő így, lassú tempóban is égette a légzőszervét, mint ha éppen dobta volna a dohányzást és nikotinhiánya támadna.

Edzője mára második kört jelezte a palánkon túlról felemelt táblán, de ő rá sem hederített. Jobban buzdította munkatársai felirata „Hajrá, Alex!” szavakkal. Fehér tábláik összemosódtak a sebességtől, mintha a lába alatt rohanó csíkok letértek volna a pályájukról a nézőközönség sorai közé. A nyolcszáz méteres köröket felosztotta magának az előtte lévők számával és tudta, mikor kell belegyorsítania. Ki kellet várnia az idejét, hadd fussák ki a lelküket az újonc katonák. Fülében visszhangzott a gúnyolódásuk:

„Fuss egészen az íróasztalodhoz!”

Amikor beválasztották a csapatba, nem gondolták volna, hogy épp ő hozza meg az évtizedek óta várt győzelmet a hadseregnek. Hosszú idő óta a sakkozók nyertek, talán mert senki sem nézte ki belőlük. Pedig a hosszú ülés is sok felkészülést igényel. A stratégia mesterei minden bizonnyal többet futnak szabadidejükben, mint a közlegények a népükért. Ez lehet a nyerő álláspont az ő esetében is, senki sem veszi számba, mindenki lebecsüli. Honnan tudhatnák, hogyan tartja formában magát, mikor éppen nem papírtömböket tologat. Nemigen a feleségével. Arra szigorúan megszabott ciklus van. Nem mintha tartaniuk kellene valamitől. Második gyermekük után magtalanították, de semmi sem százszázalékos, és ha a gyerekek feljelentenék a szülőket, nemi élet élésén kapva rajta őket, bizony a saját árvaságukat hoznák a fejükre. A férfiakat már helyettesítették utódnemzés kérdésében. A nőket még nem, noha jár némi szóbeszéd valami inkubátor kifejlesztéséről. Ezzel egy gyermek viszont nem törődik. A nevelők, majd a tanárok láthatatlan kalapáccsal verik bele a törvényt a kis fejekbe.

Csupán a gondolatok cikáztak a fejében gyorsabban, mint a fények körülötte. A közönség tábláinak felirata is összemosódott a szemei előtt. Nyurga termetéhez még besegített a tempó, amivel lépést tudott tartani a vezérbollyal. Egyedül hosszú, fekete haja hátráltatta, ellentmondva az aerodinamika törvényeinek. A kopasz kadétiskola növendékei erre nem panaszkodhattak. Másik előnye, hogy képes volt magasabbra ugrani. A földiéhez képest kisebb gravitációugrálássá változtatta a futást, de a soványabbak, vékonyabb testűek, mint ő, magasabbra szökkenhettek.

Az utolsó kört jelző tábla helyett egy szokatlan felirat jelent meg „Gratulálok, apa lettél!”. Beletelt pár száz méterbe, mire felfogta az üzenet jelentését. Logikus érveket sorakoztatott fel ésszerűtlen lehetőségek mellé. Feleségének még egy hónapja volt a szülésig, de lehetséges, hogy a gyümölcs hamarabb beérett, mint ahogy vannak forróbb és hűvösebb évszakok, amik befolyásolják a növekedést. A hír új erőt adott neki és katalizátorként hatott erejére, gyorsaságára. Egyik ellenfele a másik után vált szivárvánnyá elsuhanva mellette színes formáikban. A vetélytársak próbálták felvenni vele az iramot, de ő már robot módjára, monotonul rohant előre, előtte lassú tempóban hozzászoktatta szervezetét a megpróbáltatáshoz. Rövidtávon soha sem volt jó, de hosszú kitartásban igen. A célszalagot is észrevétlenül szakította át és megállás nélkül folytatta rohanását, mint egy megkergült csillag az világegyetemben. További pályája nem a tiszteletkörre irányult.

Ott kezdődött el az életéért folytatott futás. Minden öröme ellenére gyermeke születését illetően keserűségbe fordult, mint egy megromlott gyümölcs. Terve nem vált be, hogy lányát feleségül adja és elvitesse a vőlegénnyel, mielőtt a család létszáma megszaporodik. A tanácstól még egy hét haladékot sem kérhet, hogy részt vegyen saját gyermeke esküvőjén. Még ma jelentik a Népességfelügyeletnek, hogy családja létszáma meghaladja a megengedettet és már holnap érte jönnek, hogy elvegyék az életét. Egyenesen a szülőtömb felé vette az irányt. Útközben nem egyszer kockára tette az életét. Megspórolhatta volna a bizottságnak az koncentrált napenergiát, amit az elektromos kivégzésre gyűjtenek be és sűrítenek össze. A Föld kisöccsén, a Holdon nem volt elég hely az elítélteknek, így a bűnösökkel, törvényszegőkkel azonnal végeztek. Testüket aztán elégették hőenergiaként hasznosítva fűtésnek, a gyakori mínusz százötven fokos hidegben.

A sportcsarnok kupolája alól kirohant a Hold még nagyobb burka alá, mesterséges légkörébe lépett át – kisebb buborékból a nagyobba. A helyiségbe összeterelt fényáradatot felváltották a halványabb utcák és otthonok pislákoló pontjai. A szivárványcsík, ami egész idő alatt mellette húzott el most lefogyott, elvékonyult. Az üdvrivalgást és az éljenzést a háta mögött hagyta és káromkodásokra, szitkokra cserélte le, amint párszor összeütközött néhány emberrel az utcán. Nem várta meg, míg az úton átszaladva a mechanikus, rugók hajtotta autókat megállítják a beépített akadályérzékelők és a lusta tömegvonzás. Az gépezetek az örökmozgás elvén működtek, és addig nem álltak le, amíg meg nem fékezték őket beindításuk után. Csak az elindulás és a megállás volt nehéz. A többit elvégezte a Hold gravitációja, minden egyes landolásnál újra lenyomva a hatalmas rugókat, amik aztán tiltakozva lökték el maguktól a talajt, hogy megpróbáljanak kiegyenesedni. A Holdlakók soha sem próbálták megzabolázni a nehézkedést új otthonukban. Nem mintha lett volna rá technikájuk, de legalább a mozgásban legyen előnyük a nehéz életkörülmények között.

Alex nekirohant az egyik járműnek ugráló futása közben. A gépszörnyeteg a hátára kapta, majd levetette magáról. Ahogy leesett róla, egy másik fémszörnyeteg már rá is akarta vetni magát a szembe jövő sávból a megkésett fékezés lendültéből. Alex érkezett elgördülnie előle, mint egy oldalára borult hordó. Az utca másik oldala sem különbözött az átellenben lévőtől, ahova érkezett. Mindkét oldalát fekete bazaltból épült háztömbök, blokkok szegélyezték. Ablakaik nem voltak, a napfényt központilag gyűjtötték össze és osztották szét, ezért nem volt szükség más megvilágításra az épületekben. Egyedüli fényes pontok az éjszakában a fontosabb kormányzati épületek, amiket anortozitos kőzetből húztak fel, a legelérhetőbb és legkézenfekvőbb anyagból, amit az Elsők azonnal felhasználhattak a legszükségesebb létesítményekhez a Hold felvidéki részeiről. A későbbi terjeszkedés során jutottak csak el a bazalthoz a mélyedésekből és kráterekből, amit már a köznép szállására fordíthattak. Csupán a legfőbb és legmagasabb épület, az Alapítók háza készült sárga kőzetből.

A férfi éppen az egyik világos épület felé tartott, a kórháznak is a szülőosztályára. Olyan megviselt, kifulladt, fáradt és sebesült állapotban esett be a középület fogadójába, hogy azt hitték, részleget tévesztett és a sebesült osztályra kellene inkább mennie. A súlyos osztályra csak akkor kerülhetne be, ha már vinnék és nem a saját lábán járna. Attól tartott, már várnak rá a népességszabályozó hivatal emberei, de még semmi gyanúsat nem észlelt vagy az alkalmazottak jól rejtették el előle a meglepetést, ami rá vár. Ráfért volna egy kevés szintetizált folyadék, hogy pótolja verejtékcseppekben távozott testnedvét, de eszébe sem jutott, inkább a felesége iránt érdeklődött.

– A második emelten, a jobb oldali harmadik sátorban találja – felelte a szolgálatban lévő nővér alaposan megspórolt kedvességgel.

– Köszönöm! – lihegte Alex még mindig a kifulladtságtól, bár gesztusa úgy hatott, mint egy hálás kutya kilógott nyelvű, szelíd szemű hálálkodása. Amellett ujjai közül elejtett egy, a zsebében talált rézpénzdarabot a pult mögé. A nő nem reagált, de a férfi tudta, hogy amint elmegy, megkeresi a pénzt, az egykor az Alapítók által öntetett fémdarabok az óta is kézről kézre járnak, újra és újra lehet találkozni velük, mint régi, jó ismerősökkel.

Most már nem rohant, csak sietősen lépkedett fel a lépcsőkön, nehogy felkeltse magára a figyelmet, noha egy örömapának el lehet nézni a hevességét.

— Elnézést! – mondta egy nővérnek, miután majdnem beléje rohant.

— Alex? – kérdezte vissza az asszony.

— Katrin? – ismerte fel a férfi. – Édesem, a Csillagok szerelmére, mit keresel te itt? – Szidta meg a feleségét a férj, miután ráismert az álöltözetbe bújt asszonyára. Találkozásuk úgy festett, mintha régi ismerősök látnák viszont egymást. – Mért nem fekszel a kórházi ágyban? Hová készültél?

Az apa meghagyta gyermekei anyjának magyarázkodását a függönyökből emelt kórteremhez vezető visszaútra. A rögtönzött szoba félhomályba borult, egyetlen lámpa világított harsány, élénk fénnyel, a sarokban álló inkubátor működését jelentő kijelzőé.

— Sajnálom! – tört fel az asszonyból a sírás könnyei kíséretében. – Fiad, van, kedvesem, akinek nagyobb szüksége van apára, mint anyára. Itt akartam hagyni a gyereket. Nem lett volna semmi baja. Átadták volna neked, hogy felneveld.

— Csak nem gondolod, hogy elfogadom ezt az áldozatot. Először anya kell a kicsinek. Jól bánnak veled?

— Igen. Belém tömnek minden féle ritka fémtablettát, főleg kalcium és foszfor helyettesítőket, hogy adjam át a fiunknak.

— Látod, gondodat viselik. Szükségük van rád. Ahogy az anyaméhet nem tudják pótolni, úgy az anyatejet sem. Ha elmennél, házamba rendelnének egy halálra ítélt idegen asszonyt, aki szintén vállalta a harmadik gyermeket.

— Hogyan jutottunk el idáig? Miért nem sikerült kezünkbe venni a sorsunk irányítását? Mi lesz most veled?

Hogyan tehetik ezt velünk? – kérdezte az asszony.

— Ahhoz, hogy átkelj az életen, meg kell fizetned az út árát a révésznek, akármi vagy akárki legyen is az, aki a kormányt foglya.

— Meddig irányíthatják még az életünket? Mások döntenek születésünkről szüleink helyett, idegenek állapítják meg, kivé és mivé legyünk, mikor haljunk meg. Te a legfőbb Alapító génjének leszármazottja vagy, a Vezér kapitányáé. Te mesélted. Ez semmit sem jelent?

Katrin férjének szeme felcsillant, de nem a koraszülöttek bölcsőjének kapcsológombja világító fénye verődött vissza tekintetében. Mintha parancsszót hallott volna meg felesége szavaiban. Támadt egy ötlete, de még csak reménysugár volt és nem nyújtott teljes megvilágosodást. Őrültség, de bejöhet, bár ugyanezt hitte előző tervéről is. Nem hitt abban, hogy ez a sors, Isten, vagy emberi kéz műve. Már semmiben sem hitt és bízott, csak önmagában. Elterelte gondolatait az ősi űrhajóról, próbálta nem felkavarni őket, hogy azok lecsillapodjanak az agytekervényeiben és azok mozgásától, súrlódásuk erejétől kikristályosodjanak. Majd akkor hozza fel őket, ha megtisztító folyamat véget ér.

— Nem volt más választásom, mint ahogy apának és az ő apjának. Őseim több száz emberöltőn át halásztak az űrben műholdakra és különböző szemétre, engem meg íróasztalhoz láncoltak. Gyermekeinknek sem lesz különb sorsa, mint ahogy én sem választhattam meg, minek tanuljak, mivel foglalkozzak. Amilyen mesterségből hiányt szenvednek, azzá tesznek.

Alex kibontotta magát a nő öleléséből, de karjaik még így is hidat alkottak egymás között. Felemelte a nő fejét és mélyen a szemeibe nézett, hogy az lássa őt a könnyfátyla mögül.

— Mire felnő, addigra visszatérek, hogy legyen kire felnéznie. Amíg ki nem találom, hogyan, addig bujdosnom kell.

— Hol, hová? – felesége egyszerre két kérdést szegezett neki, mint egy duplacsövű fegyvert. – A Tycho vagy a Kopernikusz kráterekben? Itt, az Imbirium medencéjében nincs helyed, megpróbálhatnád a Nektár völgyét. Ott nem járt senki a legutóbbi meteoreső óta már pár évszázada.

— Nem tudom, még nem találtam ki, de ha a Föld egykori holdi szeméttelepén is kell élnem, visszajövök, és még látjuk egymást. Ha nem találnak rám és végeznek velem hamarabb.

— Talán addigra megüresedik egy szülői hely és kegyelmet kapsz. Akkor néha, titokban láthatnánk egymást. Ölni is képes vagyok érte, hogy hamarabb jöjjön el az az idő.

Talán a férfi kimerültsége húzta le őket az ágy szélére, de a lényeg az, hogy egy hullámhosszon voltak és szinte egyszerre ültek le a kemény fekhelyre.

— Ne tégy ostobaságokat, ne keress! Tartsd össze a családot és várd az érkezésemet. Jobb, ha nem tudsz hollétemről, így nem árulhatsz el akaratlanul. Soha se felejtsd el, hogy szeretlek téged a gyerekekkel együtt. Csókolom Annát, és kívánom, hogy legyen boldog. Nem lehetek ott, amikor összeiratkozik a férjével, de kívánom, hogy legyen boldog. Dávidot ölelem, üzenem neki, hogy hozzon asszonyt a házhoz, miután húga elkerül otthonról. Fenn kell tartani a négyes számot, hogy senki se töltse be a helyemet, amíg meg nem dőlnek az idióta törvényeink, gyermekeink még talán megérik a szabad választás jogát.

A feleség könnyekkel sózta meg férje utolsó szavait, mielőtt lenyelte volna őket. Hosszú időbe telt, mire lenyomta sírását a torkán és újra szavakhoz jutott. Addigra már mind a ketten gyermekük felett álltak. A kisfiú ébren volt és hátán feküdve apró kezeivel és lábaival a levegőben hadonászott, mint egy felborult teknősbéka. Mosolygott szüleinek látványától, bár inkább csak érezhette, a szeretetüket, mintsem látta volna rajtuk, még pár órás csecsemőként aligha fogta fel a külvilágot, csak szemlélte azt. Úgy tűnt, az idő megállt, de a férfi tudta, ez csak az önmaguk alkotta illúzió, önámítás az időnyerésre. Ő volt az erősebb és neki sikerült kiszakadnia először a varázsból. Úgy döntött, feleségét nem rántja magával a valóságba. Elengedte a kezét és búcsúcsók nélkül surrant ki a teremből a mihamarabbi viszontlátás reményében.

Az asszony végül mégiscsak felébredt éber álmából. Gyermekeinek apja már nem volt mellette, de a folyosóról beszűrődő kiáltozás az ő nyomairól árulkodott. Katrin a függönyökhöz szaladt és kidugta köztük a fejét a hangok irányába fordítva. Két feketébe öltözött férfi hátát látta, akik az emberi torlaszok elhárításával voltak elfoglalva, amiket Alex elébük vetett. Felesége még egy másodpercre elkapta a tekintetét egy fájdalmas búcsúpillantás erejéig a Végrehajtók magas és széles vállai felett, aztán elveszítette őt a sarokfordulónál, talán örökre.

A menekülő Alex lefelé gyorsabban szelte a lépcsőfokokat, mint felfelé jövet, képes volt egyszerre hármat-négyet átugrani. Aznapi versenyének köszönhette jó formáját. Már rég túllépte a fáradtság és kimerültség tetőpontját, amikor kirobbant a kórházajtón, akár egy időzített bomba. Attól a pillanattól fogva teste már semmire sem válaszolt. Egyéb érzékei sem működtek, nem tudta, követik-e még, figyelmen kívül hagyta a szembe jövő embereket, akik a munkahelyeikről vonultak hazafelé. Utolérte őket társaik váltása a Zöldházban, ahol nevelték a több évezredes kertet, aminek növényeit a Föld pusztulásakor megmentettek. Az ember óriási árat fizetett azért, hogy megértse a növényeket. Azon kívül, hogy az erre a feladatra gondozzák az időnként növekedésükben metszéssel megállított fákat. A növények nem nőhették túl a helyüket, az erőteret, ami védte, nem lehetett tágítani. A munkások önmagukban szolgáltak széndioxiddal a zöld tüdőknek, amik cserébe oxigént termeltek, amit aztán kivezettek a nagyobb burok alá, a tömbházakba és egyéb épületekbe.

Az ürülékfelhalmozó a levegőgyár közelében volt, hogy ne kelljen messziről szállítani a talajnak szánt trágyát, ami már rég kimerült volna nélküle. Noha Alex csak alig kivehetően látta ezt az üzemet, a bűzét messziről érezte. Nem a legkellemesebb munkahelyek egyike, volt idő, hogy örült is neki, hogy már születésekor nem eleve oda szánták. Amikor arra gondolt, hogy újszülöttjét talán ide irányítják, a szíve is összefacsarodott. Annyi haszon azonban volt az orrot és szemet szintén facsaró illatból, hogy legalább segítette a tájékozódásban a Földről visszaverődő halvány napfénynél. Túl sokat, még tizenkét napot kellene várnia a napfényre, ha nyugodtan akarná megtenni az előtte álló utat, de nem volt annyi ideje. A külváros veszélyes volt, de a sötétség a kezére is játszott.

A férfi végső célja a szemétfeldolgozó volt, ahová automata pilótaként vitte az agya. A felesége nem is gondolta, hogy ötletet adott neki a menekülésre a régmúltú űrhajó nevének említésére. Az emberek többsége elfelejtette az egykori szemétszállítót, ami valaha a kihalástól mentette meg őket. Jármű utolsó útja a MIR űrközpont bevontatása volt pár ezer évvel ezelőtt, aztán őt is szétszedték és darabjait felhasználták vagy újrahasznosították. Kivéve a mentőkapszuláit. Alex felfigyelt rá a katonai papírok tologatása közben, hogy egykor egy tanácsos egérutat csinált egy ügyes törvénymódosítással. Szerencsére nem bukott le üzérkedéseivel, így nem kellett használnia a kiskapuját, de még a katonaság költségvetésén keresztül is nyomon lehet követni, hogy egy őr fizetése mindig félremegy az űrgálya roncsaiban szándékosan felejtett mentőcsónak őrzésére.

Az említett őr épp látótávolba került, amikor Alex azon gondolkodott, hogyan kerülje meg. Halkan nesztelenül nemigen sikerült volna a szeméthegyek tetején bukdácsolva. Megpróbálta pozícióját és munkahelyi tudását latba vetni, amikor a katona rászólt:

— Állj, ki vagy?

— Pihenj, közkatona! – szólt rá Alex fegyelmezetten, ahogyan azt a hadsereg minden tagjára kötelező pár hetes kiképzőtáborban hallotta és tapasztalta meg a saját bőrén. – Roger őrmester vagyok, terepszemlére jöttem – vágott ki Alex egy ismerős, jól csengő nevet.

A közlegény az ismerős név hallatára levette kezét a kevés, Földről megmaradt fegyverről. Tudta az előírást, csak végszükség esetén használhatja a töltényeket, amik az életénél is többet érnek.

— Igenis – vágta magát haptákba a fiatalember. – Azonban engedje megkérdeznem a jelszót.

— A fenébe! – káromkodta el magát a káplán.

— Nem ez a jelszó! – figyelmeztette az őrséget ellátó katona egyelőre még csak szavakban. Ide-oda himbálta a kezeit, vészes közelben övére szíjazott fegyvertáskájához. Közben Alex is kikerült az árnyékból és a földfény újra rávetődött. Elég közel került a közlegényhez, hogy az meglássa és sportruhájából rájöjjön, hogy nem tiszttel van dolga.

— Tudom! – felelte rá a másik és egy gyors és erős ütéssel leterítette a katonát.

A bejutás nem egészen úgy ment, ahogy tervezte, de stratégiája elég volt ahhoz, hogy megelőzze a katonát fegyverének használata előtt. Túl volt a nehezén. A vezér fémváza messziről látható volt, noha félig krátervölgyben feküdt. Nem volt világos, hogy helyszűke miatt, vagy szándékos rejtegetés céljából volt magasan ráömlesztve sok rakás kacat. Alex úgy vetette bele magát a hajó szeméttel megtömött belsejébe, mintha tengerbe dobta volna magát fejjel előre. Remélte, nem fúl meg odalent, mindenesetre mély levegőt vett, a szeméttenger nem fogja felszínre hozni miatta.

Hosszú ideig ásta magát lefelé, hol béka, hol kutyaúszásra hasonlító karmozdulatokkal, míg keménybe nem ütközött. Bele telt pár másodpercbe, mire megtalálta az mentőcsónak dokkjának, a nyomáskiegyenlítő fülkéhez vezető csapóajtaját a farokban, aminek fémpikkelyeit még nem rágták le fémhiány miatt az újrahasznosító munkásai. Aki nem kereste szánt szándékkal, az nem is talált volna rá magától a szeméthegy alatt. A titokról kevesen tudtak, csupán pár avatatlan kéz, ami pár régi tervrajzra tévedt, mint a férfié. Levegő annyi volt a fülkében, amennyi beérkezett szökni az ajtó nyílásakor és az utána omló szemétszűrőn keresztül. Alex megpillantott egy csapot, aminek kék színe az élettel asszociálódott benne. Igaza volt, halk sziszegés hangja csapta meg a fülét. Kereste a hang forrását és addig forgatta a fejét, míg meg nem lelte a kék oxigénballont, ami hangjához illően egy nagy hassal emésztő kövér, kígyóra hasonlított. A piros gomb már kissé óva intette. Játszadoztak már mások hasonló csecsebecsékkel és egy egész bolygót tettek tönkre vele. Mást viszont nem látott, úgy tűnt, a primitív szerkezetnek még csak kormánya sincs az irányításra. Mint egy kényelmes katapult, csak kidobni a terhét az űrbe.

„Ha már ennyit kockáztattam – gondolta a férfi –, miért is adnám fel most. Amúgy sincs visszaút. Nem hiszem, hogy meg bírnám mozdítani a kabinajtóra nehezedő szemét súlyát.”
Azzal megnyomta a piros gombot. Két hangos reccsenést hallott a kis hajó orrából majd hátuljától. Éppen azon törte a fejét, hova tovább, még ha meg is találta a kioldógombot, az nem ejti tovább a talajtól, de tévedett. Valaki már kigondolta az egészet és ő ellopta a találmányát. Az alsó csapóajtaja hangosabb volt, mint a fékpofák összetörésének zaja. Először egy csomó szemét hullott alá az egykori vulkán torkába, ami évmilliárdokkal ezelőtt köphette ki gyomra tartalmát és üríthetett a másik végén egyszerre rendkívüli rosszullétben. Kráternyílásai elől-hátul nyitva maradtak dolga végeztével végső nyughelyet szolgáltatva a Vezérnek. Alex fémkoporsója csak lassan indult el, inkább siklott, majd gyorsabbra vette a sebességet a földinél hatszorta kisebb gravitációban. A gyengébb bolygó elengedte a nehéz sújt és a megsebzett, de még mindig erősebb vonzóerejű planéta magához húzta Alexet, noha a férfi megfogadta, hogy soha többé nem engedi, hogy irányítsák. Ígérete teljesítését későbbre kellett halasztania, eszmélete visszanyerése utánra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése